lauantai 5. toukokuuta 2018

Saappaista

Mä kulutan vähintään yhdet saappaat vuodessa. Oli kyseessä sitten Parlantit, Alex´s Bootsit, De Nirot tai Hööksin halpissaappaat.. (Ja muistaakseni Hööksin 200e saappaat kesti tuplasti yhtä kauan kuin De Nirot :D) Vilamourassa kulutin viime vuoden hevosmessuilta ostamani Parlantit ihan viimeiseen asti ja lopulta ihan viimeisinä päivinä edes nepparit eivät enää pysyneet kiinni. Nämäkin saappaat olivat ensin viime kesän vain kisakäytössä, eli ne eivät kestäneet edes oikeasti kokonaista vuotta. Tähän vaikutti toki se että aloitin Helasoilla syksyllä ja hevosmäärä päivittäin lisääntyi ihan hyvin jolloin tietysti saappaiden kulutus kasvoi.

Osittain tälle nopealle saappaiden kulumiselle on varmasti ollut myös Suomen ilmasto - ei näitä saappaita ole suunniteltu kestämään meidän pohjolan pakkasia, jatkuvia sateita tai kurakelejä.. Mullahan oli edelleen paljon hevosia maneesittomilla talleilla ennen Espanjan reissua joten kulutusta oli ihan mukavasti huonoissa keleissä normiduunin lisäksi.

Olisin halunnut ostaa seuraaviksi saappaiksi jonkun uuden brändin saappaat, mutta valitettavasti Suomen tarjonta on tosi huono. Lisäksi kun olin Suomessa vain 10 päivää ennen kuin palasin takaisin Espanjaan, ei mulla ollut muuta vaihtoehtoa kuin ostaa uudet saappaat Suomesta, koska en tiennyt yhtään milloin pääsisin saapaskaupoille Espanjassa.

Valitsin lopulta saappaiden merkiksi jälleen Parlantin. Syy on hyvin yksinkertainen. Saappaissa on ehdottomasti tähän mennessä kokeilemistani merkeistä paras pohja ja nilkan istuvuus. Nämä ominaisuudet tukevat jalkaa hypyssä ihan eri tavalla kuin heppoinen pohja tai liian löysä istuvuus alapohkeesta tai nilkasta. Se mikä tekee istuvuudesta hyvän, on tämän kyseisen saapasmallin pohjeosan resori. Se mahdollistaa sen, että saappaat voi ostaa niin kireinä ettei jaloissa kierrä edes veri alkuun. Kun nahka hieman alkukäytössä venyy, mallaantuu saapas omaan jalkaan aivan ihanasti.

Suuri miinus tässä "ihanassa istuvuudessa" on kyllä saappaiden sisäänajo. Saappaat saa hädintuskin itse kiinni ja jo pelkkä käveleminen tuottaa tuskaa ainakin ekoina päivinä. Itse makaan yleensä aina jossain sohvalla jalat kohti kattoa kun survon niitä ensimmäisiä kertoja jalkaan :D Pari iltaa pidän saappaita aina kotona jalassa ja koitan saada niihin edes muutaman millin lisää tilaa ennen ekaa ratsastusta. Se eka ratsastus on nimittäin yksi tuskien taival. Pohkeet huutaa hoosiannaa jo ekan kahden kierroksen jälkeen ja mulla yleensä ne nilkan nepparit painaa sitä nilkkaluuta.. Sattuu siis kaikkialle mutta ei siinä voi muuta kuin jatkaa. Itse yleensä koitan valita ekoille ratsastuksille jonkun sellaisen hevosen millä voi huoletta mennä ilman jalustimia niin ettei tarvitse keventää kuin pakolliset ekat kierrokset. Harjoitusravissa ja laukassa on huomattavasti kivempaa ekoilla kerroilla :D

Nyt mulla on ollut nuo uudet Parlantit käytössä kaksi viikkoa. Kolme ekaa päivää taisin ratsastaa niillä yhden hevosen päivässä, sitten seuraavat kaksi päivää kaksi hevosta ja sitten siirryin kolmeen hevoseen. Viimeiset kolme päivää oon mennyt jo 8 hevosta niillä joka päivä, mutta keskiviikkona kun hypättiin niin laitoin vielä suosiolla kengät ja varret. Tänään hyppäsin kavaletteja saappailla ja fiilis alkaa olemaan niiden kanssa jo ihan ok. Edelleen ekan hevosen kohdalla joutuu pitämään kevyiden ravien jälkeen minuutin paussin mutta sen jälkeen voi mennä ihan normaalisti.

Niille jotka ratsastavat vain yhden hevosen päivässä suosittelen kunnon kävelyreissuja saappaiden kanssa. Kyllä ne siinäkin käytössä venyvät sopiviksi.. Itse olin yhtien saappaiden kohdalla niin epätoivoinen että menin niiden kanssa pari kertaa ihan saunaankin asti kun ne ei millään meinanneet venyä :D Ja kyllähän se auttoi.. Joten jos on oikeen tukalaa niin saunaan vaan!

Mulla on siis tällä hetkellä tämä Parlantin Miami-malli, mutta ruskeana. Saatavilla ei ollut missään mun kokoa mustana, joten nyt mennään ruskealla. Ei se ehkä kuitenkaan ole maailman loppu - Aapolla on nyt myös ruskeat varusteet niin ollaampahan sävy sävyyn :D Nyt on ihan mielenkiintoista nähdä kuinka kauan saappaat kestävät täällä paremmassa ilmastossa. Jos ne kestävät pidempää niin sitten mulla ei ole mitään syytä vaihtaa merkkiä mutta jos kulutustahti on edelleen sama kuin aiemmin niin sitten kokeilen kyllä jotain muita. Nyt tietenkin saappaat välttyvät siltä "turhalta käytöltä" kun mun ei tarvitse varustaa hevosia itse tai tehdä mitään tallitöitä. Siinäkin on nimittäin ero jos pystyy ja muistaa aina vaihtaa saappaat pois muita askareita varten.

Parlanteja saa Suomesta parhaiten Smart Riderssista ja Ratsukellarista. Mulle menee tuo ihan valmis malli ja koko, mutta moni tilaa itselleen ihan kustomoidut saappaat. Se on tietysti hieman tyyriimpää mutta joillekkin ei vaan mene nuo valmismallit..

Kuvia ei valitettavasti vielä ole kun mulla ei ole täällä Espanjassa vielä luottokuvaajaa.. Laitoin kyllä jo verkkoja vesille että saisin teille ylipäätänsä kuvia täältä, joten toivottavasti jossain vaiheessa saatte uusia kuvia :)

5 kommenttia

 1. Ootko sä nyt muuttanut ulkomaille pysyvästi vai onko sulla joku määräaikainen työdiili tms? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä mun pomo haluaisi että olisin mahdollisimman kauan, eli mistään määräaikaisesta työstä ei ole kyse. Jos viihdyn (nyt ainakin näyttää siltä) niin sitten olen kyllä varmasti pidempää!

   Poista
 2. Oletko kokeillut Mountain horsen saappaita, oletko tykännyt? (ihan mielenkiinnosta kyselen) Itse ostin 3 vuotta sitten Mountain horset ja ne on olleet mulle parhaat! Mietin De Niroja ja Parlantteja, mutta isoon pohkeeseen ne eivät oikein mennyt ja hinta oli tietysti isompi, joten päädyin Mountain horseen :) Ja sisäänajo oli kyllä niin helppo, sitä pelkäsin eniten kun monille se on tuskaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moni on kehunut noita Mountain Horsen saappaita, mutta niidenkin pohja kalpenee Parlantien rinnalla :D Lisäksi niissä taisi olla mulle ihan tosi pitkä varsi jos en väärin muista? Mutta monella mun kaverilla on noi ja tykkäävät niistä kovasti ja tosiaan tyo hinta-laatusuhde on kohdillaan!

   Poista
 3. Mä haluisin tietää jotain konsteja, miten saada pysymään Parlantit ehjinä :D Ne on vaan niin täydelliset jalassa, ettei haluaisi merkkiä vaihtaa, mutta tällä vähäisellä ratsastuksella (1 hevonen päivässä, joskus useampi - kuitenkin max. 5) edelliset kestivät 1,5v... :D Ostin kyllä nyt ne K-Wings chapsit, jotka ovat ilmeisesti paksumpaa nahkaa kuin Miami-saappaiden nahka, niin toivon että ne kestää paremmin!

  VastaaPoista