torstai 7. tammikuuta 2016

Tuike ja vuosi 2015

Tuikkeen kanssa tutustuttiin siis vasta juuri ennen mun Saksan reissua. Tarkoituksena oli tähdätä Tuikkeen kanssa 5-vuotiaiden suokkien laatareihin seuraavalle syksylle. Kerkesin mennä ponilla muutaman kerran, ennen kuin reissun aika koitti ja treenit jatkuivat vasta sen jälkeen.

Poni oli ennen meidän yhteistyötä ylittänyt muutaman puomin ja pienen esteen, mutta oikeastaan koko sen esteura alkoi helmikuussa 2015. Aloitettiin 5-vuotiaan pikkusuokin kanssa treenit ihan kahdestaan, mutta poni osoittautui sen verran fiksuksi, että vein sen aika nopeasti Kirsin silmän alle Peikin maneesiin treenamaan. Tehtiin jo ekoista kerroista lähtien Kirsin kanssa erikoisesteitä ja linjoja - poni oli niin hyvin sileällä ratsastettu, että laukka ja lähestymiset oli helppo tehdä tasapainoisesti.Välillä tosin ponin ego yllytti sitä aikamoisiin kamikaze loikkiin, mutta niistä päästiin onneksi eroon ;) Lisäksi käytiin tietty Niken kursseilla ja saatiin tosi paljon arvokasta oppia :)

Poni oli todella innokas ja sen suhteen teimme paljon hommia alusta asti. Halusimme saada sen malttamaan paremmin ja vasta sitten vein sen ensimmäisiin kilpailuihin. Alkukeväästä kävimme kuitenkin koulukisoissa Vihti DC:ssä ja Tuike teki ihan kiltisti töitä vaikka yksin olo maneesissa pistikin vähän jännittämään :) Sijoille ei ylletty, mutta kokemus oli hyvä.

Lopulta Tuike hyppäsi ekan kisansa Salossa, luokkina 40 ja 60cm. Poni suoriutui jännässä maneesissa oikein hyvin, tuloksena ekasta luokasta yksi pysähdys ja tokasta yksi keilaus. Koska poni teki radat niin kiltisti, hyppäsin seuraavat kisat Laaksolla. Siellä valitsin rohkeasti luokiksi jo 60cm ja 80cm. Poni hyppäsi toisen luokan 0/0 ja toisen 4vp. Luokkien nosto oli ihan oikea valinta, poni ei oikein tuntunut kunnioittavan noita pieniä esteitä.


Seuraavaksi päästiin Tuikun kanssa Urjalaan Suomenhevosten kummajaisiin. Aluekisoissa starttasimme Helpon C:n ja Helpon B:n koulupuolella ja toisena päivänä hyppäsimme 80 ja 90cm. Koulupuolella Tuike teki hyvän ekan radan ja sai sijoituksen, mutta toisella radalla se otti hirveät slaagit jostain asiasta X ja ei meinannut pysyä ollenkan nahoissaan :D Rata menikin ihan penkin alle, mutta sille ei voinut mitään.

Estepuolella Tuike hyppäsi ekan radan 0/4 ja 90cm poni pudotti kaksi vikaa, muuten rata oli ihan super! Viikonloppu sujui siis ihan hyvin ja olimme hyvässä vaiheessa ajatellen laatareita.


Tässä välissä treenailtiin niin yksin kuin valmennuksissa. Vierailtiin mm. Niels Nanningin kurssilla ja Tuike teki ekoja kertoja hieman "isompia" esteitä.


Pienen kisatauon jälkeen hypättiin myös ponin ekat nurmikisat Lohjalla. 80cm luokasta tuli 4vp, mutta poni toimi nurmella oikein kivasti :)


Tämän jälkeen jatkettiin kisarupeamaa Tuomarinkylässä, missä poni hyppäsi varsin massiiviset 80 ja 90cm radat. Ysikympissä oli ihan tosissaan tekemistä ponille, mutta se hyppäsi sen upeasti yhdellä puomilla. Kasikympin toisessa vaiheessa saimme yhden puomin, mutta poni teki tosi hienon radan :)Sitten olikin enää muutamat treenit ennen laatareita. Hypättiin vielä kerran yksin ja yhden kerran Kirsin kanssa ja sitten suunnattiinkin jo laatareihin Ypäjälle. Siellä Tuike teki elämänsä radat. Se hyppäsi näytössä metrin radan ihan mutkattomasti ja pääsin esittämään sen paremmin kuin olisin ikinä uskonut.. Se odotti, laukkasi rennosti ja oli tosi suora. Tuike oli toisiksi paras piensuokki ja muistaakseni esteiden jälkeen 9. kokonaiskisassa. Sain itse kiitosta hyvin esitetystä ja valmistellusta ponista :) Koulupuolella Tuikkeella meni sen omistaja, mutta harmillisesti Tuikkeella oli vähän "häsäkkä" päivä ja se oli radalla liian rauhaton, jonka takia se menetti hirveästi pisteitä :( Harmi, ponilla olisi ollut niin paljon skouppia, nuo Unikuvalaiset vaan tuppaavat olemaan vähän "meneviä" välillä :D

Laatareiden jälkeen käytiin vielä yhdet kisat Ypäjällä. Halli oli sama kuin laatareissa, mutta Tuike pelkäsi katsomopäätyä jostain syystä nyt ihan hirveästi. Sain sen kasikympissä sinne vielä ihan hyvin ja tehtiinkin nollarata, mutta yksi valitettava yliaika napsahti. Ysikympissä Tuike pysähtyi yhdelle esteelle kohti katsomoa, sitä ahdisti sinne meneminen ihan hirveästi. Tällä yhdellä kiellolla päästiin kuitenkin maaliin :)

Tuikkeen kausi oli siis oikein hyvä. Päästiin selkeästi tavoitteisiin ja vähän yli. Itse olisin ollut tyytyväinen 80cm ratoihin kisoissa, mutta nuo 90cm rada olivat tosi kiva lisä. Ponilla on ihana työmoraali ja sen kanssa on ihana tehdä töitä. Ensi kaudella mun olisi tarkoitus jatkaa 90cm radoilla ja tehdä joku 100cm sen kanssa ennen Kasvattajakilpailua. Tuike on maksettu molempiin lajeihin, joten sinne treenataan :)

Kiitos Minna & co. hyvästä yhteistyöstä, teidän poni on ihana <3 Se on sellanen hyvän mielen ratsu, aina niin kivaa tehdä sen kanssa hommia!

3 kommenttia

 1. Kumpi puoli on Tuikkeella perempi? Hieno piensuokki, hieno takaosa, hyvä hyppy.
  Onko ryhti ja kaula kouluun top ten vai nouseeko koulutustason myötä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Uskon Tuikkeen yltävän molemmila puolilla piensuokkien kärkikahinoihin kunhan iän myötä hieman tasoittuu :) Tällä hetkellä molemmat lajit yhtä vahvoja, koulupuolella kokoamisaste varmasti nousee, samalla siis ryhti ja muotokin! Esteillä 100cm varmasti aika maksimi ratana ponille tulevaisuudessa.

   Poista
 2. Tuike on kyllä niin söötti <3

  VastaaPoista