keskiviikko 13. joulukuuta 2017

Kahden vuoden jälkeen

Nyt mulla on sellainen fiilis Aapon kanssa että mä vihdoin olen kahden (melkein kolmen) vuoden jälkeen vihdoin alkanut treenaamaan sen kanssa! Aiemmin ollaan toki tehty juttuja, käyty treeneissä ja aina mä olen sen liikuttanut.. Mutta nyt mä ihan oikeasti pääsen treenaamaan. Mulla on joka päivä maneesi käytössä ja ihan priima pohjalla muuten.. Aina on treenipuitteet kohdillaan - pääsen hyppäämään milloin vaan ja tekemään puomeja ja kavaletteja useamman kerran viikossa, jos vaan niin haluan. On ihanat maastot ja kaiken lisäksi vielä pitkä tarhausaika ja ruokinta useasti päivässä. Kaikki nämä seikat vaikuttavat varmasti siihen että Aapo liikkuu nyt paremmin kuin koskaan sileällä ja muutos on tapahtunut ihan muutamassa viikossa.


Pari viikkoa sitten meillä oli nimittäin Niken treenit. Viikko ennen sitä Piian treenit. Molemmilta tuli ihan järkyttävästi noottia siitä miten mun "työhevoset" ovat paljon paremmin ratsastettuja ja ne näyttävätkin paremmilta kuin omani.. Sain Nikeltä myös pienen nootin siitä etten ratsasta vaan tarpeeksi hyvin ja tarkasti Aapoa ja siihen on tultava muutos. Nyt kun ensi kaudella pitää oikeasti hypätä jo kunnon kokoisia esteitä on sen sileän työskentelyn tultava paremmaksi jotta se säilyy terveenä. Kyllähän mä olen sen tiennyt aina mutta jotenkin tähän asti kuitenkin olen onnistunut selittämään itselleni aina kaiken mukamas olevan hyvin kun estetreenit ja kisat kulkevat. Todellisuudessaan Aapo on pysynyt hyvänä sen takia että se on liikkunut todella säästeliäästi ja paljon maastossa - sen mieli on pysynyt virkeänä ja hyppymäärä maltillisena. Tälle meidän tämän hetkiselle tasolle se riittääkin, mutta ylemmäs, sinne ei enää tällä systeemillä mennä. Nyt loppu siis ratsastelut ja aletaan treenaamaan!


Tällä hetkellä olen mennyt Aapolla viisi kertaa viikossa. Yksi päivä maastoa tai jos kelit ovat olleet todella huonot niin olen laukannut täysiä maneesissa :D, kaksi päivää sileää kunnolla ja yksi päivä kavaletteja ja yksi päivä kunnon hyppytreeniä. Nuo kavalettikerrat viimeisen kahden viikon aikana ovat olleet ihan mielettömiä, olen saanut Aapon niin rennoksi ja pyöreäksi että.. Toivon että saan nyt Aapon pidettyä hyvänä ennen Espanjan reissua jotta pääsen siellä aloittamaan hyvällä hevosella.. Koska edessä olisi aika isoja luokkia hypättävänä.. 7-vuotiaiden tour on jo 135-tasoa joten pikkuisen pissat housussa ollaan jo nyt :D

Nyt vaan toivotaan myös että Aapo saa lisää massaa tämän aktivoituneen treenin myötä. Olen lisännyt hieman sen ruokintaa ja toivon että se saa nyt tarpeeksi ruokaa lisääntyneen treenin myötä. Aapo syö nyt Hartogin conceptia 3 litraa päivässä, spelttiä 3 litraa päivässä ja mössön jossa on Hartogin mashia, lusernea ja lusernepellettiä. Lisäksi se saa Chia de Gracian chian siemeniä, tummy saveria ja . Tuo tummy saver on tuttu tuote jo Akun ajoilta ja edelleen se toimii kyllä hyvin. Aapollahan hoidettiin vatsahaava viime keväänä ja sen jälkeen olen syöttänyt Aapolle tuota tuotetta. Niin kuin osaatte arvata, se on siis tarkoitettu vatsan ja suoliston hoitoon. Chian siemenien lisäksi tässä valmisteessa on ruusunmarjaa, artisokan sekä voikukan lehtiä, bentoniittisavea, voikukanjuurta, lakritsinjuurta, vadelmanlehtiä ja islanninjäkälää.

Tässä on nyt Chia de Gracian sivuilta suoraan kopioituna näiden kaikkien ainesosien vaikutukset:

"Chian siemenet sisältävät paljon kuitua, joka edistää suolen aktiivisuutta ja normaalia ruuansulatusta. Chia geeliytyy ja suojaa hevosen vatsaa sisältäpäin tehden suolistoon suojaavan kalvon. Ruusunmarja sisältää pektiiniä, joka liukenevana kuituna edesauttaa suoliston toimintaa. Ruusunmarjan sorbitoli estää vatsan liikahappoisuutta ja lisää syljeneritystä. Voikukan juuri edistää ruuansulatusta ja vahvistaa maksaa. Kasvia käytetään usein sappirakon toiminnallisiin häiriöihin sekä vatsan ja suoliston vaivoihin. Happamuutensa ansiosta voikukkaa voidaan antaa ruokahalun herättäjäksi. Sekä voikukan juuri että artisokan lehdet sisältävät inuliini-tärkkelystä, joka on luontainen prebiootti, joka ylläpitää suoliston hyvää bakteerikantaa. Artisokka myös puhdistaa maksaa - puhdas maksa tuottaa tehokkaasti sappinestettä ja entsyymeitä, joita ruuansulatus ja rasvanpolttomekanismi tarvitsevat. Bentoniittisavi on suoliston ph:n tasaaja ja elimistön puhdistaja. Lakritsinjuuri auttaa moniin vatsavaivoihin ja närästykseen, ja sillä voidaan helpottaa mm. ilmavaivoja ja liikahappoisuutta.

Uutuutena olemme lisänneet mukaan islanninjäkälää, joka on erinomainen tuote suoliston ja vatsan hyvinvointiin runsaan pektiinipitoisuuden ja limaominaisuuksien vuoksi. Lievittää ärtyneitä limakalvoja, edistää ruuansulatusta ja lisää syljen eritystä. Myös vadelmanlehdellä on monia ruuansulatusta tukevia ominaisuuksia."

Lisäksi HIHS:n jälkeen lisäsin Aapon ruokintaan vielä Chian uuden
CdG luonnollisen nestemäisen E-vitamiinin.

Näin Chian sivuilla kerrotaan tästä CdGEtuotteesta:

"E-vitamiini on yksi elimistön tarvitsemista rasvaliukoisista vitamiineista. E-vitamiini toimii antioksidanttina, joka suojaa soluja vapaiden radikaalien haitallisilta vaikutuksilta. E-vitamiinia tarvitaan mm. lihaksiston ja hermoston normaalin toiminnan ylläpitämiseen sekä immuunipuolustuksen tukemiseen.
Jokainen hevonen tarvitsee E-vitamiinia ellei se saa tuoretta heinää päivittäin.
E-vitamiinin tarve kasvaa, mikäli hevosen / koiran ravinto sisältää runsaasti rasvaa sekä hevosilla talviruokintakauden aikana. Kova rasitus ja kilpaileminen lisäävät elimistön E-vitamiinin tarvetta. Myös siitoksessa olevilla, tiineillä ja imettävillä eläimillä on suurentunut E-vitamiinin tarve. E-vitamiinia suositellaan annettavaksi myös ikääntyville hevosille & koirille vastustuskyvyn tukemiseen. E-vitamiini on tärkeä myös Cushingin-tautia sairastaville hevosille."

Joko teillä on kokemuksia tästä uudesta öljystä? Itse en vielä pysty ihan hirveästi kertomaan vaikutuksista, mutta palailen niihin ehdottomasti myöhemmin :) Ruokinan pitäisi siis olla kohdillaan, nyt vaan ratsastaja treenaamaan aktiivisesti myös sillä omalla ;)

2 kommenttia